Hoe werkt het?

Jouw nieuwe weg begint met de keuze om te willen veranderen en is de basis om samen een nieuwe weg te gaan vinden. Onderstaand krijg je een beeld over hoe de therapie in zijn werk kan gaan.

Waarmee gaan we te werk?

Psychosociale therapie is kortdurend, resultaatgericht en gebaseerd op de meest werkzame aspecten uit zowel de klassieke psychotherapie en de complementaire therapie. Het is een mix van disciplines als hypnotherapie, regressietherapie, energetische therapie en lichaamswerk, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en verbale en non-verbale communicatie.

Wat kun je zoal verwachten?

Verbale en non-verbale communicatie vormt de rode draad binnen de therapie. Door de inzet van diverse gesprekstechnieken kun je inzicht verwerven in je probleem waardoor je je (verder) bewust wordt en inzicht krijgt in het hoe en waarom.

NLP onderzoekt je “programma” wat je hebt meegekregen vanuit je opvoeding en specifiek dat gedeelte wat ooit misschien prima werkte en je nu lijkt tegen te werken. Samen kijken we naar de kern van dat gedrag om te zorgen dat dit weer in je voordeel gaat werken.

Regressietherapie geeft inzicht in problemen in de tijd tussen het heden en je geboorte. En soms nog daarvóór. Door terug te gaan in te tijd kun je dingen herleven, doorleven en oplossen waardoor je deze verwerkt en werkelijk een plaats kunt geven.

Hypnotherapie helpt je om onbewuste gedragingen en patronen bewust te maken waarna je opnieuw kunt kiezen. Dit heeft overigens niet van doen met de opgelegde trance van een toneelhypnotiseur. Je zult juist – volledig bewust van de omgeving om je heen – een andere kijk via je onderbewuste op je problemen ervaren en dus ook op de oplossing ervan.

Energetische therapie onderzoekt en herstelt de (dis)balans in zowel denken, voelen en lichaam in relatie tot de problemen die je wilt oplossen.

Waarom is psychosociale therapie effectief?

In de meeste gevallen zijn drie tot tien sessies voldoende. Ik streef al naar verandering vanaf de eerste sessie en geef je handvatten waarmee je direct aan de slag kunt. De sessies vinden minimaal om de twee weken plaats zodat je de tijd hebt om de opgedane ervaringen te verwerken.

Voor wie?

Dit varieert van kind tot jongere tot volwassene en van timmerman tot manager. Allemaal mensen die op de een of andere manier zijn vastgelopen op welk vlak dan ook. Dit kan op allerlei gebieden merkbaar zijn: in jezelf, op school, op het werk, binnen de relatie/huwelijk, in het sociale leven, in het privéleven, enz. Om je een idee te geven aan welke problemen we zoal kunnen werken verwijs ik je naar de pagina Van probleem naar oplossing.

Wij zijn Dennis erg dankbaar voor z’n hulp. Hij is geen wonderdokter, je zult het zelf moeten doen. Maar als je behoefte hebt aan een therapeut die met je meedenkt in plaats van voor je denkt, die humor gebruikt in plaats van het standaard therapeutenjargon en die oplossingsgericht te werk gaat, dan zit je bij Dennis op de juiste plek. Fred en Ria

“Met Dennis kon ik makkelijk praten (wat ik niet zo snel zeg!) Hij heeft me op een persoonlijke manier behandeld, en ook de oefeningen die we deden vond ik speciaal. Ik heb 5 keer met hem gepraat en toen voelde ik me helemaal gelukkig! Ik was niet meer zo stil en was een leuke meid geworden, mijn sago gedrag was weg en mijn respect was terug.” Tamara – 11 jaar

Werkwijze

Tijdens het eerste gesprek (intake) gaat het vooral om kennismaken met elkaar en kijken of het klikt. Daarnaast verkennen we jouw klacht(en). Waar heb je last van? Waar wil je van af? Waar loop je tegenaan? Hierbij ontstaan vaak al de eerste inzichten, wat veelal verhelderend werkt.

Na het eerste gesprek besluiten jij en ik, als we allebei een goed gevoel hebben, hoe we na dit gesprek verder gaan. Ook spreken we samen de frequentie en het te behalen resultaat af.

Onze gesprekken helpen je om zaken op een rij te zetten en je klacht(en) te verminderen of op te lossen. Dat gaat zowel op puur praktisch niveau (mentaal/geestelijk) alsook op dieperliggende niveaus (emotioneel/lichamelijk/spiritueel). Door afstemming gaan we samen door je proces.

Uiteindelijk bereik je zelf het resultaat. Als therapeut ben ik slechts een “hulpmiddel” in jouw proces en worden je mogelijkheden aangereikt, waarbij het aan jou is om (opnieuw) te kiezen. Samen vinden we vaak een oplossing die in jezelf besloten ligt waardoor deze ook ècht bij je past en je de ruimte biedt om nieuwe keuzes te maken.

Te allen tijde staat aandacht, samenwerking en respect voor elkaar voorop.

Twijfels?

In het dagelijkse leven lijkt de misvatting te bestaan dat therapie zwaar of beangstigend zou zijn. Of dat je pas naar een therapeut gaat “als je gek bent” of zoiets dergelijks. Integendeel, therapie is juist ook heel geschikt om die ogenschijnlijk “kleine dingen” aan te pakken. Maar op de een of andere manier blijkt de drempel voor veel mensen te hoog om daarvoor hulp te zoeken. “Dat los ik zelf wel op” of “Het gaat vanzelf wel weer over” zijn veel gehoorde uitspraken.

Therapie is echter óók leuk, er wordt gelachen, het werkt bevrijdend en levert vaak meer op dan alleen de oplossing van het probleem zelf.

Het is vrij simpel:

“Als je ergens last van hebt – en je wilt er van af – dan staat de deur open!”

Dit kunnen inderdaad “kleine dingen” zijn zoals examenvrees, nachtmerries of angst voor de hond van de buren. Tot aan de “grotere dingen” zoals seksueel misbruik, rouwverwerking, burn-out of een trauma. Overigens bepaal je natuurlijk zelf wat je als een “groot” of “klein” probleem ervaart. Hoe fijn is het als je dat probleem kunt oplossen en er geen last meer van hebt? Stel dat je het (even) niet zelf kunt oplossen? Stel dat het niet vanzelf over gaat? Op dit punt heb je de keuze om in therapie te gaan en jezelf de kans geeft om het werkelijk op te lossen, en je weer verder kunt.

Een afspraak is de eerste stap in de oplossing van jouw probleem.